Tonio, de droom die het leven is.

Porgy Franssen en Jacqueline Blom nemen de hoofdrollen op zich in de theaterbewerking van A.F.Th. van der Heijdens indrukwekkende bestseller Tonio. In de requiem roman uit 2011 beschrijft Van der Heijden de onverwachte dood van zijn 21-jarige zoon Tonio een jaar eerder. Het theaterstuk zoomt in op de relatie tussen de schrijver en zijn vrouw Mirjam.

Wat doet het met je relatie als je samen het grootst denkbare verlies meemaakt? In deze voorstelling staat de zoektocht van de ouders om samen overeind te blijven centraal. Hoe kun je elkaar blijven vinden en steunen als grote emoties als verdriet, woede en wanhoop hun intrede doen? Waar de moeder uit alle macht probeert om niet weg te glijden in verdriet, bijt de vader zich vast in het verzamelen en vastleggen van feiten. Drijft het verlies de ouders uit elkaar of zijn ze in staat elkaar te troosten?

De indringende roman Tonio won in 2012 de Libris literatuurprijs. In datzelfde jaar ontving A.F.Th. van der Heijden de Constantijn Huygens-prijs en een jaar later de P.C. Hooft-prijs. Van de bestseller Toniowerden al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De verfilming van Paula van der Oest uit 2016 bereikte al snel de gouden film-status en werd uitgeroepen tot de beste boekverfilming. De film was de Nederlandse inzending voor de 89e Oscars en werd genomineerd voor maar liefst zeven gouden kalveren.

Tonio gaat op 18 januari 2020 in première in de Leidse Schouwburg. Bewerking en regie zijn van Ignace Cornelissen, die voor Hummelinck Stuurman eerder De Passievrucht en De ontdekking van de hemel bewerkte en regisseerde. De muziekcomposities en live muziek zijn van Wouter Snoei. Tonio is een voorstelling van Hummelinck Stuurman Theaterproducties.

trailer