Adela en Helena – een queeste van twee vrouwen in oorlogstijd

Jean Kluger en Hans Kusters zijn beide muziekproducenten met een aanzienlijke status van dienst zowel in België als internationaal. Zo liggen ze aan de basis van belangrijke successen van bekende Belgische en Nederlandse artiesten als Will Tura, Johan Verminnen, Ferre Grignard, Stef Bos, e.v.a.

Toen beide heren samen in de kroeg elkaar vertelden over het leven van hun moeders (Adela Rozenbaum en Helena Woronzow) viel er een opvallende gelijkenis op. Beide vrouwen zijn aan het begin van de twintigste eeuw als gevolg van armoede en omstandigheden uit Oost-Europa naar ons land gekomen. Hun levensverhaal leest als een aangrijpende odyssee waarbij gelukkige momenten steeds worden doorkruist met tragische gebeurtenissen.

Kris Van Steenberge (auteur van Woesten) heeft hierover een prachtige dramatische vertelling geschreven waarin beide levensverhalen worden verwerkt tot een aangrijpend getuigenis van hun doorzettingsvermogen, hun drang tot overleven en hun worsteling met de wanhoop.

Samen met Adela zijn we in de theatervoorstelling getuige van een confrontatie tussen Helena en haar moeder Klavdia Woronzowa. Het is door deze confrontatie dat ook Adela stil staat bij haar eigen leven. We zien sterke vrouwen die zich vragen stellen over hoe het lot hun leven in een bepaalde richting duwt.

Adela en Helena verhaalt ons de geschiedenis van twee vrouwen die in het begin van de vorige eeuw ter wereld komen in respectievelijk Polen en Rusland. Door de spelingen van het lot, de oorlog en de hoop op een beter leven, ontvluchten zij het vaderland op zoek naar een nieuw bestaan en belanden alzo in onze contreien.

Blijf je een vreemdeling eens je op de vlucht bent gegaan? Is net dat wat je achterlaat niet het zwaarst om met je mee te dragen? Kunnen we een nieuw bestaan omarmen?

Katelijne Verbeke speelt de rol van Helena Woronzow en Simone Milsdochter vertolkt de rol van Adela Rozenbaum. Een speciale rol in deze voorstelling is weggelegd voor Chris Lomme als Klavdia Woronzowa, de moeder van Helena. De regie is in handen van Ignace Cornelissen.

Te zien in de theaters in Vlaanderen vanaf september 2017.

Station Vilvoorde Trap DSD_6489 LowRes

foto: Eric Fimmers