Artes Jongtheaterschrijfprijs 2014 voor ‘The Truth about Kate’

Uit het juryrapport:

De Artes Jongtheaterschrijfprijs 2014 gaat  naar de tekst van The Truth about Kate, geschreven door Jibbe Willems. Op briljante wijze weet hij in deze tekst een veelheid van stemmen samen te laten komen die het levensverhaal vertellen van wereldster Kate – of misschien het gefabuleerde levensverhaal van het echte hoofdpersonage, een jonge vrouw die uit pure eenzaamheid en verveling een documentaire over haar leven als celebrity uit haar duim zuigt. In talloze verschillende registers, talen en zelfs muziekstijlen zien we de mythische opkomst en teloorgang van deze diva aan ons voorbijtrekken. En passant vertelt de voorstelling over de manier waarop we met beroemdheid (en beroemdheden) omgaan, over hoe identiteit tegenwoordig meer dan ooit als hapklare verhaallijn geconstrueerd wordt, over de problematische wijze waarop vrouwen in de media primair op hun seksualiteit en uiterlijk worden beoordeeld, en over de steeds vervagende grens tussen privé en publiek. 

Er is al veel gezegd en geschreven over de geniale hoofdrol van Naomi Velissariou, de uitstekende regie van Davy Pieters en de bijdrage van geluidsontwerper Jimi Zoet, die de voorstelling op technisch niveau een internationale allure verschaft. Zonder de waanzinnig wendbare en veelzijdige tekst van Willems was The Truth about Kate echter ook niet zo’n goede voorstelling geworden.

De Jury Jong Theater 2014 bestond uit: Els De Bodt (Het Theaterfestival) en Lisa Wiegel (Coördinator Circuit X), Bert Peeters (Eventmanager KBC cultuursponsoring), Marijn Lems (programmator podiumkunsten Brakke Grond Amsterdam), Ignace Cornelissen (Freelance theatermaker en Artes Jongtheaterschrijfprijs), David Bauwens (centrale gast TAZ#2014 Ontroerend Goed en de Big in Belgiumprijs), Marijs Boulogne (winnares TAZ#2002, dramaturg Kaaitheater, docent regie aan het RITS) en Patrick Allegaert (juryvoorzitter Jong Theater, artistiek leider museum dr. Guislain).