Brief aan de toeschouwer

Beste bezoeker,

Wij van Woesten geloven dat kunst en cultuur van essentieel belang kunnen zijn in de wereld waarin we vandaag leven, dat kunst individuele en collectieve emoties stimuleert. Kunst en cultuur hebben dan ook een impact op ons leven, onze economie, onze gezondheid, ons onderwijs – onze maatschappij kortom. Het is een fundamentele pijler van die maatschappij, het maakt ons tot wie en wat we zijn.

De recente beslissing van de Vlaamse regering om 22 miljoen euro weg te knippen uit het cultuurbudget brengt het kunstenveld in gevaar, te meer omdat die nieuwe besparing bovenop de vele besparingen van de afgelopen jaren komt. Deze beslissing heeft zo’n grote impact, dat ze de kunstensector in Vlaanderen zwaar beschadigt, ook op lange termijn. Uiteraard wil de culturele sector nadenken over een passende budgettaire inspanning, zoals ook gevraagd wordt van andere sectoren. Maar een budgetknip in de projectssubsidies van deze orde en omvang – die letterlijk iedereen in de sector raakt, van artiest over technicus tot jullie, ons publiek; én al zeker de toekomstige generatie kunstenaars – zet een hele sector op de helling. Het eindresultaat is een verlies voor iedereen.

Waarom vertellen we jullie dit? Omdat we jullie, ons publiek, nodig hebben. Vandaag lijkt het wel alsof er één algemeen aanvaard idee is: Vlamingen zijn niet in kunst en cultuur geïnteresseerd. Het feit dat jullie hier vanavond zijn, bewijst het tegendeel en betekent voor ons dan ook ontzettend veel. Altijd uiteraard, maar vandaag nog meer dan anders. We vragen jullie hulp om die foute veronderstelling mee te counteren en volgende boodschap mee uit te dragen:

  • Kunstenaar zijn – of kunst beoefenen – is geen hobby. Het is een job, die bijdraagt aan de maatschappij en sociale cohesie bevordert.
  • Kunst is geen luxe: het brengt meer op dan het kost.
  • Kunst en cultuur zijn uit zichzelf divers, en niet voor de happy
  • De cultuursector is inclusief, en heeft een cruciale labo-functie voor toekomstige generaties.
  • Kunst komt het algemeen welbevinden ten goede.

Voorstellingen en concerten zijn niet mogelijk zonder steun van de overheid. Een voorstelling zoals die van vanavond, kan volgend jaar misschien niet eens meer worden gemaakt. Daarover hebben we het, daarover gaan die besparingen.

Maar u, de toeschouwer, wordt niet gehoord. Als u bereid bent ons te steunen, nodigen we u graag uit, om nu op het podium te komen.

Neem onze plaats in, ga in de spotlights staan, en toon zo dat kunst belangrijk is voor u.

We maken dan een foto die we via de social media verspreiden. Op deze manier voert u mee actie voor het behoud van investeringen in de kunsten.

Dit is uiteraard geen verplichting. Het is een vraag, een verzoek van vriend tot vriend.

Als u niet op de foto wil, of niet wenst deel te nemen, is dat uiteraard geen probleem.

U kan ook de online-petitie tekenen. Dat kan door de QR-code in te scannen die we in de zaal hebben opgehangen.

Dank voor uw aandacht.

Hopelijk heeft u genoten van de voorstelling.

En hopelijk tot een volgende.

Woesten