OpMaat

OpMaat

OpMaat is een open platform dat de artistieke werking van theatermaker Ignace Cornelissen verbindt met de ontwikkeling van jonge kunstenaars.

OpMaat wil opdrachtgeverschap op maat ontwikkelen en creëert voorstellingen, lezing-performances, theater- en kunstenparcours of nog uit te zoeken formats in samenspraak met culturele maar ook met niet-culturele partners voor zowel de schouwburg als daarbuiten op andere plaatsen.

Per project zoekt OpMaat naar een team van boeiende kunstenaars die affiniteit hebben met het specifieke thema. Op die manier wil OpMaat synergiën ontwikkelen tussen gevestigde waarden en jonge talenten om tot een kruisbestuiving te komen en kennis uit te wisselen. Door samenwerking met jonge kunstenaars wil OpMaat hun praktijk verdiepen en hen een maximale zichtbaarheid naar een publiek toe geven (een opmaat voor verdere ontplooiing).

 

Historiek

OpMaat is ontstaan uit de werking van theatermaker Ignace Cornelissen die als voormalig artistiek leider bij Het Gevolg in Turnhout binnen Vlaanderen een nieuw parcours onderzoekt.

In 2016 kreeg Cornelissen de opdracht van Hans Kusters Music en muziekproducent Jean Kluger om een toneelstuk te maken over hun moeders wiens verhalen van oorlog en vlucht grote gelijkenissen hadden. Begin twintigste eeuw kwamen zij door crisis en oorlog vanuit Oost-Europa naar België waar zij de belangrijkste gebeurtenissen van die tijd beleefden. Hieruit ontstond de productie Adela en Helena met een tekst van Kris Van Steenberge en spel van Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter. Deze productie speelde meer dan zeventig keer in heel Vlaanderen.

Samen met Piet Goddaer (Ozark henry) begeleidde Cornelissen in 2018 een ploeg jonge makers voor de muziektheatervoorstelling Startschot. Dit project werd geïnitieerd door de jonge auteur en scenarist Paul Govaerts die een indringende en ontroerende tekst schreef over de geradicaliseerde figuur Gavrilo Princip. Op de vooravond van de aanslag op aartshertog Frans Ferdinand in 1914 ontmoet Prinip een meisje. Wat volgt, is een stormachtige ontmoeting tussen twee verloren zielen die elk op hun manier naar een betere wereld streven. Startschot vertelt een liefdesverhaal van een geradicaliseerde jongen meer dan honderd jaar geleden en trekt lijnen naar verzet en radicaliteit vandaag. De muziek werd geschreven door Piet Goddaer en uitgevoerd door het jonge ensemble Kugoni Trio (viool, piano en saxofoon) dat een graag geziene gast op nationale en internationale podia is. Jong acteertalent Vincent Van Sande en Taeke Nicolaï brengen de bruisende energie van Gavrilo en Sophia op scène. Gevestigde waarde Stef Depover maakte het beeld en het lichtontwerp, Els Van Buggenhout de kostuums.

Weldra meer info via www.opmaat.art