Zonder Shakespeare geen Netflix

Stichting Dramaastricht presenteert i.s.m. Toneelacademie Maastricht en Jan van Eyck Academie

Zonder Shakespeare geen Netflix
of zonder schrijvers geen drama

31ste editie van de Vlaams-Nederlandse Conferentie van Dramaastricht over schrijven voor film, tv en toneel

Vanwege het feit dat de grote bard 400 jaar geleden is overleden, is voor deze editie van Dramaastricht gekozen voor het uitdagende motto ‘Zonder Shakespeare geen Netflix’. De wezenlijke elementen van goed drama, zowel in het vrolijke alsook in het ernstige genre, werden al door Shakespeare ten tonele gevoerd. Of het verhaal nu op de planken plaatsvindt, als film, of als tv-serie: graaf je even iets dieper, dan vind je Shakespeare.

De vraag is hoe het komt dat de dramabeginselen die Shakespeare gebruikte, nog steeds succesvol blijken, ook in onze tijd. En als er verschillen zijn tussen toen en nu, waar moeten we dan aan denken? Hoe komen we hinderlijke verschillen te boven? Is het waar dat we minder geduld hebben en meer visueel zijn ingesteld? In welke richting beweegt zich de kunst van het drama schrijven? Moeten we de beginselen van Shakespeare drastisch of juist voorzichtig ombuigen om te komen tot de series die wij gretig en in groten getale tot ons nemen? Dramaastricht zoekt naar een verhelderend antwoord op uiteenlopende vragen en laat dat antwoord bij voorkeur komen van vakmensen die zelf de kunst van het drama schrijven verstaan. Zonder dramaschrijvers zou er weinig drama kunnen worden uitgezonden, opgevoerd of vertoond. Kortom: ons uitgangspunt is Zonder Shakespeare geen Netflix, in de zin van zonder schrijvers geen drama.

 

Conferentie van Dramaastricht 2016

De Conferentie van Dramaastricht 2016 bestaat uit een dag masterclasses en een conferentiedag. De masterclasses op de vrijdagmiddag zijn bedoeld voor studenten van de diverse theateropleidingen in Vlaanderen en Nederland. De masterclassdocenten zijn Jibbe Willems en Nathan Vecht (NL), Paul Pourveur en Paul Piedfort (B).

Op zaterdag geven de schrijvers Hugo Heinen en Tim van Aelst presentaties waarin hun eigen werk een belangrijke rol speelt.

Hugo Heinen schreef de scenario’s van de speelfilms Knielen op een bed violen en Tonio. Voorts is hij bekend van de scenario’s van Nova Zembla (2011) en Off Screen (2005) en van de legendarische tv-series Pleidooi en Oud geld.

Tim van Aelst, programmamaker en Shelter-baas, vertelt over hoe hij ruwe ideeën heeft omgezet in steengoede en gelauwerde programma’s als Trigger Happy, Tomtesterom, M!LF, Benidorm Bastards, Wat Als? en Safety First. Met Benidorm Bastards (2012) en Wat Als? (2014) sleepte hij een International Emmy Award voor beste comedy in de wacht. De sitcom Safety First toverde hij afgelopen winter om tot een langspeelfilm waarmee hij een gigantische publiekstrekker te pakken had.

De 31ste editie van de Conferentie van Dramaastricht wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van twee prijzen: de ANV Theaterscriptieprijs 2015 voor de beste masterscriptie over het theater van Nederland en/of Vlaanderen. De drie genomineerden zijn Isis Germano, Leonie Persyn en Linde Schneijderberg. Zij geven een presentatie over hun master scriptie. De Edmond Hustinx-dramaschrijfprijs, bestemd voor een auteur van scenario’s en/of toneelteksten, volop in de bloei van leven en werk, valt dit jaar ten deel aan Ger Beukenkamp. Hij wordt hiermee opgenomen in een indrukwekkende lijst van winnaars. Zoals altijd verwelkomt de Conferentie van Dramaastricht graag schrijvers van drama in de Nederlandse taal, studenten van vakopleidingen drama en/of schrijven, regisseurs en dramaturgen in toneel-, televisie- en filmwereld, vakgenoten in algemene zin en een breed geïnteresseerd publiek. Dramaastricht beoogt Vlaamse en Nederlandse (aspirant-)auteurs van dramatisch werk bijeen te brengen rond een actueel thema, de uitwisseling van kennis, gedachten en ervaring op dat vlak tussen hen (in een publieke omstandigheid) te bevorderen en daar een geïnteresseerd publiek voor te werven.

 

Programma

vrijdag 18 november

Toneelacademie Maastricht

vanaf 12.00 uur • ontvangst

12.45 uur • welkomstwoord door Esther de Koning

13.00-18.00 uur • masterclasses door Jibbe Willems, Paul Pourveur,

Nathan Vecht en Paul Piedfort

Salon des Arts

15.00-17.00 uur • rondetafelgesprek over Vlaamse en Nederlandse ontwikkelingen

in het auteursrecht en verwante zaken

Jan van Eyck Academie

19.00-22.00 uur • schrijversdiner

 

zaterdag 29 november

Toneelacademie Maastricht | moderator Esther de Koning

10.30-11.00 uur • ontvangst

11.00-11.15 uur • opening door Kees Holierhoek, voorzitter Dramaastricht

11.15-12.00 uur • referaat door Hugo Heinen

12.00-12.30 uur • nagesprek

12.30-13.45 uur • lunch

13.45-14.30 uur • referaat door Tim Van Aelst

14.30-15.00 uur • nagesprek

15.00-15.30 uur • pauze

15.30-16.30 uur • ANV Theaterscriptieprijs 2015 uitreiking en debat

16.30-17.00 uur • uitreiking Edmond Hustinxprijs 2016 aan Ger Beukenkamp

door mr. J. Frénay, voorzitter Stichting Edmond Hustinx

17.00 uur • receptie

 

zie voor meer informatie www.dramaastricht.nl